La ce ma uit cand vad o fotografie si imi aleg fotograful/a ep. II.

In episodul precedent  va aratam si voua la ce ma uit eu cand privesc o fotografie tehnic. Acum insa as dori sa intru in detalii mai artistice. Se spune ca pentru a fi grozav in ceea ce faci fie te nasti cu un talent mare fie muncesti enorm. Nu exista fotograf care sa fie bun la orice, cei care pozeaza sport urasc nuntile, cei ce fac fotografie de produs si au timp sa isi faca setari se pot simti inconfortabil intr-un raliu unde nu ai sansa de a repeta un cadru. Mie imi plac spoturile cu motor si aplic in cadrele de acolo unele reguli invatate la fotografia de studio, si voi detalia mai jos. Fara a palavragi prea mult haideti sa purcedem. Dupa ce imi fac o parere tehnica incerc sa vad mai departe. Faptul ca le vad asa nu inseamna automat ca le si fac la fel deci acest articol nu e nicidecum o oda adusa mie sau o reclama ca toate fotografiile mele sunt asa.

  1. Compozitie

Cel mai simplu, iei aparatul si faci o poza. Centrezi subiectul, ai grija sa nu „tai” nimic, sa ai destula lumina si sa nu iasa miscata poza. Corect. Insa pozele cu adevarat diferite respecta anumite reguli de compozitie. Sunt multe: regula treimii, triunghiuri, spatiu negativ, simetrii, element distinctiv. Incerc sa dau un exemplu care mi-a fost aratat si mie.

Sarti2017-6455

Aceasta poza are in ea regula triunghiului. Iza, Ingrid si cei 2 oameni din fundal formeaza un triunghi. Aparent ochiul cauta asa ceva in fotografie. Desigur ca ajuta si faptul ca tehnic am „inghetat” miscarea insa spatiul liber din jur si asezarea elementelor in triunghi e placuta de catre ochi. (multumesc Sebastian Gruia pentru observatie)

ALD_2182.JPG

Aici avem linii care converg catre subiectul principal, ochiul e dus inspre subiect tocmai de aceste linii.

2. Fotografia are emotie?

DSC_0027-2

Dupa parerea mea, a surprinde emotia e necesar in fiecare sesiune. De multe ori devin o umbra a subiectilor mei si ii urmaresc in viata lor normala. Aceste cadre surprinse sunt cele mai dificile insa, trebuie sa ai setarile facute, sa ai un unghi bun si sa ai prezenta de spirit de a „prinde” emotia. Un astfel de cadru e chiar permis sa nu fie perfect (focusul e pe Ingrid si nu pe Sebi care are emotia, iar Iza e „taiata” foarte nepotrivit dar am lasat poza originala pentru exemplificare).

3. Iti starneste imaginatia

c-7178-2.JPG

E doar un detaliu, nu? E o poza care spune o poveste dar nu e o poveste completa. E o poveste care iti pune intrebari, e o poveste care lasa loc imaginatiei.

4. Fotografia spune o poveste

Civila-36

Se spune ca un banc nu e bun daca trebuie explicat. Nici o asemenea poza nu e buna daca trebuie explicat. Fotografiile ce spun povesti sunt simple si starnesc reactii imediate.

5. Captureaza sau recreaza un moment unic

Prin moment unic ma refer la ipostaze cunoscute. Charlie’s Angels va spune ceva? Ca si in cazul precedent, daca trebuie explicata poza pentru a gasi similitudinea atunci fotografia nu capteaza acel moment unic. OAAgrau17-3837

6. Vede lucrurile dintr-o perspectiva noua, diferita

OAAgrau17-3978

Daca tot am inceput cu fetele atunci sa nu le lasam in pace. Desigur ca sunt multe moduri din a face un triplu portret. Cea de sus nu e insa o fotografie uzuala.

7. Surprinde acel moment

Oarecum similar cu punctul 2. Dar nu tot timpul o actiune are emotie. Insa un moment „prins” la timp e ceva cu adevarat unic. bbswim10717B-7711

8. Ofera un contrast intre subiecte.

 

O fotografie de la mare, cu nisip, apa, stanci. In mod normal elementul uman nu prea are ce cauta acolo, si de aici vine unicitatea. Sarti2015-8

9. Ofera culori unice, uneori invizibile ochiului uman.

Nota bene, de multe ori culorile sunt „ajutate” sa prinda viata. Dar momentele de inceput si de final de zi ajuta de asemenea foarte mult. Culoarea, contrastul si lumina pot face o fotografie banala sa devina speciala.

sarti2017-7174

 

Desigur ca nu doar aceste elemente compun spectaculosul. Unii vor avea de obiectat cu anumite puncte, altii vor adauga si altele. Pentru mine acestea sunt cele cateva pe care incerc sa le urmaresc intr-o sesiune foto. Cu cat mai multe „prinse” cu atat mai bine.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s